Mexico

5 Mei in Mexico

Niet alleen in Nederland is 5 mei een feestdag. In Mexico wordt op 5 mei de overwinning van het Mexicaanse leger op de Fransen in de slag om Puebla (1862) gevierd. Het feest vind vooral plaats in en rond Pueblo en meer en meer ook in steden met veel Mexicanen in de Verenigde Staten. Vooral in de Verenigde Staten is het feest erg populair en het feest lijkt een beetje te 'emigreren' naar de VS.

5 meiMexico was in 1862 al onafhankelijk van Spanje, maar het was nog steeds onrustig in het land. De Fransen wilden hiervan profiteren en met het excuus dat Mexico de schulden niet meer kon afbetalen viel het Franse leger Mexico binnen. Het Franse leger ondervond veel weerstand tijdens hun tocht op weg naar Mexico Stad en werd uiteindelijk gestopt bij Pueblo. Hier wist een slecht bewapend legertje soldaten onder leiding van Generaal Ignacio Zaragoza Seguin het grotere en beter bewapende Franse leger te verslaan en zo de invasie te beëindigen. De overwinning was erg belangrijk in de vorming van een gevoel van nationale eenheid, wat tot dan toe ontbrak. Overigens mocht het niet baten. Napoleon stuurde nog eens 30.000 man, zijn troepen wisten Mexico Stad te bereiken en van 1864 tot 1867 werd Mexico geregeerd door Aartshertog Maximiliaan van Oostenrijk (familie van Napoleon).

Ondanks de latere Franse overwinning wordt de slag bij Pueblo nog steeds elke 5de mei gevierd, al zijn de festiviteiten boven de grens tegenwoordig dus groter dan onder de grens. Onder andere in 5 meiCalifornië, Arizona, Nieuw-Mexico en Texas worden in Mexicaanse wijken feesten georganiseerd met muziek, dans, eten, optochten en natuurlijk miss-verkiezingen. Niet alleen de Mexicanen, maar ook andere Latino's nemen deel aan deze feesten en George Bush heeft deze dag inmiddels erkend als feestdag voor de Hispanic-bevolking. En natuurlijk, zoals bij elke feestdag in de Verenigde Staten, heeft ook de commercie het feest ontdekt en worden rond deze dag opvallend veel Mexicaanse producten aangeprezen in de winkels.
Overigens wordt door veel mensen gedacht dat op 5 mei de onafhankelijkheid van Mexico wordt gevierd, maar dit is onjuist. Mexico's onafhankelijkheidsdag is 16 september.

 

Geschreven door Bart - 5 mei 2007