Venezuela

Simón Bolívar

Op 24 juli 1783 werd in Venezuela, wat toen nog helemaal geen Venezuela was, ene Simón Bolívar geboren. Simón groeide op en kwam er na een tijdje achter dat hij het wel gehad had met de Spanjaarden. En zo begon hij met een lange strijd om Zuid-Amerika te ´bevrijden´ van diezelfde Spanjaarden. Hij deed dit niet onverdienstelijk en aan het eind van zijn leven was door zijn toedoen zo´n beetje heel Zuid-Amerika onafhankelijk en was hij een van de grootste helden van het continent. Bolívar kreeg zelfs een heel land naar hem vernoemd (Bolivia) en hij wordt over het hele continent vereerd als held. Maar deze adoratie is verreweg het grootst in zijn thuisland Venezuela en is de laatste jaren nog eens flink aangewakkerd door de huidige president Hugo Chávez.

Chávez ziet Simón Bolívar als zijn grote voorbeeld en besloot de toch al niet geringe heldenverering een extra boost te geven. Hierdoor is het nu mogelijk om in de Bolívariaanse Republiek Venezuela af te reizen naar de provincie Bolívar en daar een bezoekje te brengen aan Ciudad Bolívar, of om ergens anders in het land de Pico Bolívar (5009 meter hoog) te beklimmen. Als je in Caracas aankomt land je natuurlijk op de Aeropuerto Simón Bolívar en de snelweg naar de stad zelf gaat onder de bergen door, door de Simón Bolívar tunnel. Het belangrijkste plein in elke stad is vanzelfsprekend het Plaza Simón Bolívar en is altijd versierd met een fors uitgevallen standbeeld van Simón himself (toon nooit disrespect voor Simón door op deze pleinen bijvoorbeeld je voeten op een bankje te zetten, aldus de waarschuwende woorden van de Lonely Planet). Daarnaast kent natuurlijk elke stad wel een Calle Simón Bolívar, een Avenida Simón Bolívar, een Parque Simón Bolívar of allemaal tegelijkertijd.

Als je helemaal denkt te kunnen ontsnappen aan Simón, door de pleinen, straten en steden naar hem vernoemd te mijden kom je bedrogen uit. Zodra je ergens moet betalen, moet je je Bolivares uit je portemonnee halen en zowel op alle muntjes als op het biljet van 1000 Bolivar staat natuurlijk de kop van onze Simón... 

bolivarbolivar
Plaza Bolívar in Caracas en in Merida

Geschreven door Bart - 19 april 2007