Peru

Kola Real

Wie Peru en frisdrank in één zin zegt komt meestal uit bij Inka Kola. Het felgele drankje is overal in Peru te koop en is daarnaast verworden tot een gewild merchandiseproduct voor de vele toeristen die het land bezoeken. Minder bekend is Kola Real, maar het verhaal achter deze Colavariant is wel een stuk interessanter.

Kola RealDe geschiedenis van Kola Real begint in 1988 in de Peruaanse stad Ayacucho. In deze tijd was de guerrillabeweging Sendero Luminoso (Lichtend Pad) zeer actief en Ayacucho was een van de plekken die veel te lijden had onder de strijd tussen leger en rebellen. En voor de zeer links en anti-Amerikaanse georiënteerde rebellen waren vrachtwagens vol Coca-Cola een zeer gewild doelwit, waardoor er in en rond Ayacucho na een tijdje bijna geen frisdrank meer te krijgen was. Dit viel ook de lokale ondernemer Carlos Ananos op, die steeds minder goed kon leven van zijn boerenbedrijfje. Carlos en zijn familie besloten de gok te wagen en zich in het gat in de markt, de ingestorte frisdrankindustrie, te storten.
Zo kwam op 23 juni 1988 de eerste fles 'Kola Real' op de markt in Ayacucho en al snel bleek de nieuwe drank aan te slaan. Langzaam maar zeker werd vanuit Ayacucho de Andes veroverd door het bedrijfje van de familie Ananaos. De marketingstrategie van het bedrijf was simpel: bied grotere flessen aan voor minder geld.
In 1991 werd in Huancayo de tweede fabriek geopend en in 1994 werd ook de Peruaanse kust veroverd. Maar de dorst naar Kola Real was nog lang niet gestild en zo werd Venezuela het eerste land buiten Peru waar Kola Real voet aan de grond zette. Later volgden Ecuador, Mexico (het land met de hoogste frisdrankconsumptie ter wereld), Midden-Amerika en sinds vorig jaar ook Thailand. Overigens is de naam Kola Real inmiddels grotendeels verdwenen en is het drankje in de meeste landen bekend onder de naam Big Cola.

In Mexico is Big Cola na Coca Cola en Pepsi Cola de meest gedronken frisdrank, in Peru wordt het zelfs meer gedronken dan Pepsi. Wij wachten op de eerste fles Big Kola in de Albert Heijn….

Voor wie niet echt van lezen houdt maar liever gewoon filmpjes kijkt, hier dit verhaal samengevat in een kort youtube-filmpje:

Geschreven door Bart - 04 juni 2008