Cuba

Alberto Korda

Op 14 september was het 78 jaar geleden dat in Havana Alberto Díaz Gutiérrez werd geboren. Bij maar weinig mensen zal bij deze naam een lichtje gaan branden, maar ook als hij bij zijn artiestennaam, Alberto Korda, wordt genoemd zullen veel mensen nog steeds afvragen waarom we deze man moeten kennen. Toch kent heel de wereld zijn belangrijkste werk: de beroemde foto van Che Guevara.
Korda had talloze verschillende baantjes voordat hij begon als assistent van een fotgraaf. De reden dat hij dit baantje aannam was simpel: hij was verliefd op een meisje genaamd Yolanda en wilde haar zoveel mogelijk op de foto zetten. Zo rolde Korda de fotowereld binnen en langzaam aan begon hij enige bekendheid te krijgen op Cuba. In het begin werden vooral fotomodellen gefotografeerd in zijn studio en een van de fotomodellen werd zijn eerste vrouw. Ten tijde van de revolutie van Castro werkte Korda als fotograaf voor het dagblad Revolucion en na de revolutie begon hij Castro overal te volgen en zijn leven op de gevoelige plaat vast te leggen. Op 5 maart 1960 maakte Korda een foto van Che Guevara bij een herdenkingsbijeenkomst. De foto werd echter niet gebruikt in de krant en voor een aantal jaren lang bleef de foto onbekend voor het grotere publiek. In 1967 kwam er echter een Italiaanse fotograaf langs die een foto van Che zocht. Korda gaf twee kopietjes van de foto mee en op de vraag hoeveel geld hij er voor wilde hebben antwoorde hij: 'niks, het is een kadootje'. Twee maanden later overleed Che Guevara en publiceerde Feltrinelli, de Italiaanse fotograaf, de foto op posterformaat. Er wordt gezegd dat hij binnen een half jaar een miljoen kopieen had verkocht van de foto. En met deze foto, die nu te zien is op posters, t-shirts, vlaggen en talloze andere objecten, begon de hype rond Che Guevara en begon de kassa te rinkelen in huize Feltrinelli.

Korda zelf werd voor tien jaar lang de huisfotograaf van Fidel Castro, voor hij zich ging toeleggen op onderwaterfotografie. De foto die hij van Che maakte, hoewel het de meest wijdverspreide foto ter wereld is, heeft hem nooit enige cent opgeleverd. In 2000 begon hij wel een proces tegen de wodkafabrikant Smirnoff, die de foto gebruikte in reclame. De 50.000 dollar die dit opleverde doneerde hij echter direct aan de Cubaanse gezondheidszorg. In mei 2001 overleed Korda aan een hartstilstand toen hij een tentoonstelling van zijn werk bijwoonde in Parijs. En zo eindigde het leven van de fotograaf van misschien wel de beroemdste foto ter wereld.

cheche
Dé foto van Che en een van de vele varianten

Geschreven door Bart - 20-09-05