Zuid-Amerika

Lachen met ballenjongens

Er wordt vaak gezegd dat het voetbal in Latijns-Amerika intenser wordt beleefd dan bij ons in Europa. Of dit voor het publiek en de spelers helemaal op gaat is nog maar de vraag, maar het lijkt er in ieder geval op dat de ballenjongens in Latijns-Amerika iets meer met het spelletje bezig zijn dan in Europa. Hier enkele voorbeelden uit de laatste maanden:

-         Tijdens de derby tussen São Paulo en Corinthians kwam, bij een stand van 3-1 voor São Paulo, de bal uit bij ballenjongen Andre Torresani. Nou was Andre naast ballenjongen ook fervent Corinthians-hater en was hij geenszins van plan de bal snel terug te geven om het spel te hervatten. Hierop werd hij door de scheidsrechter getrakteerd op een rode kaart (de eerste ooit voor een ballenjongen?). Torresani 'vierde' vervolgesn zijn rode kaart met de aanhang van São Paulo, die de actie wel kon waarderen. Corinthians heeft ondertussen vriendelijk gevraagd de ballenjongen, die op internet al jaren anti-Corinthian teksten blijkt uit te slaan, voortaan te weren uit het stadion.

-         Een andere ballenjongen maakte het een paar weken eerder nog iets bonter. In de slotfase van de wedstrijd Comercial-Botafogo liet hij de bal achter het doel liggen toen Marcão, doelman van Botafogo, haast had en om de bal vroeg. Marcão besloot de bal dan maar zelf te pakken en werd vervolgens door de ballenjongen verrast door een klap tegen zijn rug met een ijzeren staaf. Later verklaarde de ballenjongen dat het om een wraakactie ging en dat er eerder in de wedstrijd al klappen waren gevallen tussen hem en de doelman. Dit werd overigens niet ontkend door de doelman…

-         En ook in Brazilie: de scorende ballenjongen. In de wedstrijd tussen Santacruzense en Atlético Sorocaba, bij een stand van 0-1 in de 88ste minuut was de thuisploeg hard op zoek naar de gelijkmaker. Een schot van aanvaller Samuel verdween net naast het doel en de keeper pakte de bal om die weer in het spel te brengen. Maar op dit moment kwam de ballenjongen om de hoek kijken: hij pakte de bal af en legde deze in het doel. De scheidsrechter, die dit allemaal niet had gezien keek net op dit moment richting doel en zag hier de bal in liggen. En een bal in het doel, dat is een doelpunt, zo moet de scheidsrechter gedacht hebben, waarna de treffer werd goedgekeurd. De hevige protesten mochten niet baten en de wedstrijd eindigde in 1-1, een stand waar zelfs de Braziliaanse voetbalbond zelfs na het zien van de beelden, niets meer aan wilde veranderen. Wel heeft de club een boete gekregen en is de scheidsrechter geschorst (saillant detail: de scheids was een vrouw…)

-         Niet alleen in Brazilie zoeken de ballenjongens aandacht. Ook in Peru was er een paar maanden geleden ophef rond een ballenraper. In een wedstrijd tussen Sport Ancash en Universitario waren de ballenjongens van de thuisclub ineens veel minder snel met het halen van ballen toen hun club op voorsprong was gekomen. De coach van Universitario werd hierop zo kwaad dat hij met een bal probeerde een van de ballenjongens te raken. Op zich nog geen hele schokkende daad, maar hierdoor werden spelers en publiek zo opgestookt dat er rellen uitbraken. Het duel werd vervolgens gestaakt en de coach voor een drietal wedstrijden geschorst.

Geschreven door Bart - 20 februari 2007