Mexico

Lucha Libre, een korte kennismaking

Lucha LibreHoogste tijd om in Nederland kennis te maken met 'Lucha Libre'. Lucha Libre, letterlijk vrij worstelen, is de Mexicaanse versie van het showworstelen wat we vooral uit de Verenigde Staten kennen. Toegejuichd door tienduizenden mensen voeren de worstelaars een spectaculair geheel in scene gezet gevecht uit in een boksring. De worstelaars zelf genieten mateloze populariteit (of worden intens gehaat) en dragen in veel gevallen een masker waaraan ze hun identeit ontlenen. De maskers, die ze tot een soort powerrangers look-a-likes omtoveren, zijn heilig voor ze en er is dan ook geen grotere vernedering mogelijk dan je masker kwijt te raken tijdens een gevecht. Het gaat zelfs zover dat El Santo, waarschijnlijk de meest populaire worstelaar uit de geschiedenis, in zijn hele leven slechts een keer zijn masker in het openbaar heeft afgedaan: tijdens een interview een week voor zijn dood. Deze El Santo heeft in grote mate bijgedragen aan de populariteit van lucha libre en heeft daarnaast in vele films gespeeld met pakkende titels als Santo contra los zombies, Santo contra la invasión de los marcianos en Santo contra la hija de Frankenstein. Ook is er een strip over El Santo gemaakt en wordt er gezegd dat de bivakmutsen die de El SantoZapatistas dragen geïnspireerd zijn door de worstelheld.

Het worstelen zelf is een soort spectaculaire agressieve paringsdans waarij de worstelaars elkaar op de grond werpen, met een salto op andermans hoofd springen en met rare klemmen elkaar proberen te dwingen tot opgave, wat natuurlijk pas gebeurd als het hele script netjes is afgewerkt. Sommige worstelaars staan bekend als 'tecnicos' en 'rudos', waarbij de tecnicos de goeden zijn en netjes volgens de regels vechten en de rudos gezien kunnen worden als de badguys. Maar natuurlijk zijn er ook gevechten tussen dwergen (minis), vrouwen (féminas) en homo's (exóticos).

Wie ooit naar Mexico gaat moet zeker proberen een lucha libre show te bezoeken, de rest moet het doen met onderstaande, zeker spectaculaire filmpjes.
Of wil je liever zelf je eigen lucha libre-clubje oprichten? Schaf hier dan alvast een passend masker aan. 

 

 

 

Geschreven door Bart - 14-10-2008