Achtergronden

Pollofrito Muziekrubriek V

No puede ser... nooooooo

Voordat we in deze rubriek weer wat serieuzere muziek gaan behandelen in deze aflevering nog een keertje een kleine rondgang langs wat foute Youtube-toppertjes uit Latijns-Amerika en dan met name de Andesregio.

Ten eerste aandacht voor een stel volwassen mannen uit Ecuador die hun geld hopen te verdienen door een paar konijnenoren op hun hoofd te zetten en vervolgens op een verlaten pleintje over konijntjes te gaan zingen. Ze noemen zichzelf 'Los conquistadores (de Ecuador)', zijn niet moeders mooiste en proberen serieuze schade aan te brengen aan het beeld van de macho Latino, maar hebben al wel meer dan 1,5 miljoen hits op you tube met hun hit 'el conejito'.

Los Conquistadores - El Conejito

Meer aandacht krijgen deze conquistadores niet. Wil je echt nog meer horen, zoals bijvoorbeeld hun topper 'Quien toma mas que yo' (wie drinkt er meer dan ik) of de gouwe ouwe 'Mentirosa', zoek dan zelf maar even op Youtube.

Ook in Peru worden muzikale toppers opgeleid. Amapolita de Arahuaya heeft nogal zin om zich te bezatten nadat haar man er vandoor is gegaan en zingt daarover in haar hit 'Quiero Brindar'. In de bijbehorende clip zien we haar afwisselend in traditionele kleding op berghellingen staan dansen en literflessen bier wegwerken met een aantal vriendinnen. En naast een videoclip is het ook meteen een promotiespotje voor de Valle de Arahuay in centraal Peru.
Kijk en luister zelf naar de wijze woorden van Amapolita ("Meer bier wil ik drinken, want zo kan ik vergeten").

Amapolita de Arhuaya - Quiero brindar

Voor het spetteren sluitstuk keren we terug naar Ecuador met een andere wereldster, die misschien wel de meest bizarre hit op Youtube heeft staan. Delfin Quishpe vond 11 september 2001 ook zo'n schokkende dag en heeft, om deze dag te herinneren, maar een liedje over de gebeurtenis geschreven. Ook deze clip werd vrij snel een groot succes op Youtube met miljoenen kijkers en talloze imitaties. Delfin zingt dan ook niet zomaar een liedje, hij omschrijft zijn muziekstijl, die door vele electrocumbia wordt genoemd, zelf als 'techno-folklore uit de Andes'. Of zijn hit echt werd gewaardeerd in de Verenigde Staten is de vraag, maar op Youtube heeft Delfin in ieder geval meer dan genoeg aanhangers.

Delfin Quishpe - Torres Gemelas

Geschreven door Bart - 09 juli 2008