Latijns-Amerika

Overleden in 2006

Ook in 2006 zijn er weer de nodige personen overleden. Ook in Latijns-Amerika. Een opsomming van iedere dode zou wat ver gaan dus hierbij een kleine selectie van de sterfgevallen afgelopen jaar (in willekeurige en niet geheel chronologische volgorde):

  • Augusto Pinochet (91). De ex-dictator van Chili overleed in december aan de gevolgen van een zware hartaanval. De laatste jaren had hij al vaker gezondheidsproblemen, wonderbaarlijk genoeg vooral wanneer er processen tegen hem werden aangespannen. Zijn dood leidde tot vreugde, maar tijdens de begrafenis bleek Pinochet toch ook nog over een handjevol aanhangers te beschikken.
  • Pio Leiva (88). Pio Leiva was een Cubaanse muzikant die zijn muzikale carrière begon op 6-jarige leeftijd toen hij een bongo-wedstrijd won. In de dertiger jaren kreeg hij beroemdheid als zanger en later ging hij onder andere samenwerken met Compay Segundo. Pio Leiva was tevens een van de leden van de Buena Vista Social Club en deed in 2005 nog een concerttour met de band Musica Cubana, naar aanleiding van de gelijknamige film. In maart dit jaar overleed de Cubaanse zanger aan de gevolgen van een hartaanval.
  • Alfredo Stroessner (93). Nog een ex-dictator die dit jaar is overleden, ditmaal van Paraguay. Stroessner hielp het land economisch redelijk vooruit maar stond toch vooral bekend wegens repressie tegen tegenstanders. Dat hij lang aan het bewind kon blijven had hij mede te danken aan zijn vrienden in de VS die in hem een bondgenoot tegen het communisme zagen. In augustus overleed hij in Brasilia aan de gevolgen van een longontsteking.

PinochetleivaStroessner
Pinochet, Leiva en Stroessner

  • Telê Santana (74). Als voetballer schopte de Braziliaan Santana het al tot de reservebank van het nationale elftal, maar de echte roem behaalde hij als trainer. In 1971 wist hij zijn eerste grote prijs binnen te slepen: het Braziliaanse kampioenschap met Atlético Mineiro. Tijdens de WK's van 1982 en 1986 was hij de coach van het Braziliaanse elftal dat weliswaar geen van beide toernooien wist te winnen maar wel wordt gezien als een van de kwalitatief sterkste elftallen allertijden. Later was Santana onder andere coach van São Paulo FC, dat in de jaren negentig onder zijn leiding prijs na prijs binnenhaalde. Hij moest in 1996 zijn trainersloopbaan stoppen vanwege ischemie, de ziekte waaraan hij tien jaar later overleed.
  • María Esther de Capovilla (116). De Ecuadoriaanse vrouw mocht zich ongeveer negen maanden lang de oudste persoon ter wereld noemen. In december 2005 werd ze hiertoe uitgeroepen, maar op 15 augustus 2006 overleed ze zelf. Ze was de laatste levende persoon die de jaren tachtig van de 19e eeuw nog had meegemaakt. Geboren in 1889, het jaar dat ook Charlie Chaplin het levenslicht zag, en pas 116 jaar later overleden. Respect!
  • Valentín Paniagua (70). Was van november 2000 tot juli 2001 interim-president van Peru. Hij volgde Fujimori op toen die werd afgezet en leidde Peru tot aan de verkiezingen, het daaropvolgende jaar. In 2006 deed hij, zonder veel succes, mee aan de presidentsverkiezingen. Enkele maanden later overleed hij.

santanade capovilapaniagua
Santana, de Capovila en Paniagua

  • Schafik Handal (75). Handal (zoon van Palestijnse immigranten) was tientallen jaren secretaris van de communistische partij in El Salvador en vocht als guerillaleider tegen de rechtse junta. In 2004 was hij presidentskandidaat maar natuurlijk waren daar de VS ter plaatse om op te roepen niet voor Handal te stemmen. Hij verloor de verkiezingen en overleed twee jaar later, net na terugkomst uit Bolivia, waar hij de inauguratie van Morales had bijgewoond.
  • Gustavo Arcos (79). Ooit was hij een vriend van Castro en streed hij zij aan zij met hem tegen de dictator Fulgencio Batista, maar in de loop van de jaren zestig raakte hij steeds meer in onvrede met de koers van Castro. Dit liet hij merken en dat is op Cuba natuurlijk niet de bedoeling: de 'contrarevolutionair' belandde in de gevangenis. De rest van zijn leven bracht hij afwisselend door in de gevangenis of werkend aan de mensenrechten op het eiland.
  • Elson Becerra (26). Oud-international van het Colombiaans elftal die de laatste jaren voetbalde in de Verenigde Arabische Emiraten. Ging in januari in Colombia een avondje stappen en werd samen met een vriend neergeschoten, waarschijnlijk na een uit de hand gelopen ruzie.

handalarcosbecerra
Handal, Arcos en Becerra

  • Comandante Ramona (49, waarschijnlijk). Een van de leiders van de EZLN, het Zapatistisch Nationaal Bevrijdingsleger in Mexico. Er is weinig over haar bekend, maar toen zij in januari overleed aan een nierziekte braken de Zapatistas hun tour door Mexico af.
  • Ana Carolina Reston (21). Gerenommeerd Braziliaans model dat te ver ging in haar wens om af te vallen. De anorexia en boulimie werden haar fataal.
  • Bussunda (43). Braziliaanse komiek die met zijn komiekengroep een show had op de Braziliaanse televisie. Voor dit programma reisde hij af naar Duitsland om het WK voetbal te verslaan, waar de zwaarlijvige grappenmaker ironisch genoeg tijdens een potje voetbal overleed aan een hartaanval.

ramonarestonbussunda
Ramona, Reston en Bussunda

  • Alberto Spencer (68). Oud-voetballer van Ecuador die wordt gezien als een van de beste spelers ooit uit het land. Heeft nog steeds het record van meeste goals gescoord in de Copa Libertadores (54 goals). Speelde zowel voor Ecuador als voor Uruguay interlands en zelfs Engeland probeerde hem te strikken om voor hen uit te komen. Hij woonde sinds zijn pensioen in Uruguay, waar hij bij de club Peñarol de grootste successen uit zijn carrière behaalde.

spencer
Alberto Spencer

 

Geschreven door Bart - 3 januari 2007