Latijns-Amerika

Overleden in 2007

Waar 2006 nog echt een jaar was van overleden beroemdheden in Latijns-Amerika (Pinochet, Stroessner, Pio Leiva), was het in 2007 een iets minder spectaculair jaar. Toch maakte Pollofrito een kleine selectie en zette tien namen op een rijtje, (in willekeurige en niet geheel chronologische volgorde).

 • Maria Lenk (92). Maria Lenk, dochter van Duitse immigranten die in Brazilië een nieuw bestaan wilde opbouwen, nam in 1932 deel aan de Olympische zwemcompetitie. Hiermee was ze de eerste Zuid-Amerikaanse die op de Olympische Spelen meedeed bij het zwemmen. Ook vier jaar later deed Maria weer mee aan de Olympische Spelen en hier introduceerde ze een nieuwe techniek, die de basis vormde voor de huidige vlinderslag. Maria wist, ondanks diverse wereldrecords, nooit een medaille te halen op de Spelen maar bleef wel haar hele leven zwemmen. Ze overleed dit jaar nadat ze in een zwembad in Rio de Janeiro onwel was geworden.
 • Vilma Espín (77). Waar Fidel Castro ook 2007 toch weer helemaal overleefde haalde Vilma Espin het einde van 2007 niet. Espin was de vrouw van Raul Castro en daardoor het laatste jaar de 'First Lady' van Cuba. Tot haar dood was ze de voorzitter van de Cubaanse vrouwenbond en ze had daarnaast diverse politieke functies. Na een lange ziekteperiode overleed ze in juni 2007. Er werd een rouwperiode van een dag afgekondigd op Cuba.
 • Antonio Aguilar (88). Antonio Aguilar was een Mexicaanse acteur en zanger. Aguilar speelde in meer dan 150 films, waaronder eentje met John Wayne. Naast acteren kon hij ook zingen en van zijn Corrido's (een soort Mexicaanse ballade) werden meer dan 25 miljoen platen verkocht. De zoon van Antonio, Pepe Aguilar, is momenteel een van de meest populaire zangers van Mexico. De afscheidsmis voor Aguilar werd door meer dan achtduizend mensen bezocht.

lenkespinaguilar
Lenk, Espín en Aguilar

 • Luis Herrera Campins (82). Tussen 1979 en 1984 was Campins de president van Venezuela. Campins was een van de oprichters van de Sociaal-christelijke partij (COPEI), werd gevangen gezet in Venezuela, ging in ballingschap en keerde in 1958 weer terug. In 1978 werd hij gekozen tot president van Venezuela. Hoewel hij bekend stond als progressief toonde hij zich in het begin van zijn presidentschap erg conservatief. Later toonde hij zich toch weer van zijn progressieve kant en haalde hij onder andere de banden met Cuba aan. Ondanks zijn populariteit weigerde zijn partij, de COPEI, om hem opnieuw kandidaat te stellen. Ten tijde van zijn dood in november had hij zich al helemaal teruggetrokken uit het politieke leven.
 • Zayda Peña (28). Zayda was de leadzangeres van de Mexicaanse band Zayda y los Culpables. In november werd ze in een motel beschoten. Haar manager en de hotelmanager overleden, maar Zayda overleefde de aanslag en werd naar een ziekenhuis gebracht. Twee dagen later werd ze in het ziekenhuis alsnog doodgeschoten. In november werden meer Mexicaanse muzikanten doodgeschoten. Onder hen Sergio Gómez van de band K-Paz en José Luis Aquino van de band Los Conde.
 • José Luis Calva (33). De dood van Calva was op zich geen heel schokkende gebeurtenis. Zijn daden voor zijn dood wel. In oktober ging een arrestatieteam bij Calva, een Mexicaanse schrijver, op bezoek omdat hij ervan verdacht werd verantwoordelijk te zijn voor de verdwijning van zijn vriendin. Calva werd thuis aangetroffen en probeerde tevergeefs te vluchten. In zijn huis werd inderdaad zijn vriendin aangetroffen: in de vriezer, in een pan en op zijn bord…
  In december werd het dode lichaam van de ‘escritor canibal’ aangetroffen in zijn cel. Hij had zichzelf opgehangen.

CampinsPeñacalva
Campíns, Peña en Calva

 • Guadalupe Larriva (50). Guadalupe Larriva werd in januari 2007 de eerste vrouwelijke minister van Ecuador en de eerste burger in 25 jaar op deze post. Lang kon ze hier echter niet van genieten. Na precies negen dagen in haar ambt kwam ze om het leven bij een helikoptercrash.
 • Haley Paige (25). Haley was een Mexicaanse pornoactrice die carrière maakte in de Verenigde Staten. Nadat ze twee maanden vermist was werd haar lichaam teruggevonden in een hotelkamer. Ze was toen al een maand dood. De doodsoorzaak is nog steeds onbekend. Heroïne? Of toch haar vriend, die overigens niet veel later ook dood werd teruggevonden.
 • Eliana Ramos (18). Uruguayaans model ging te ver in haar wens om af te vallen en de anorexia werd haar fataal. Ze volgde hiermee het voorbeeld van haar zus: ook model, ook overleden aan anorexia (in 2006).
 • Alfonso López Michelsen (94). Michelsen was een Colombiaanse journalist, advocaat én president. Tussen 1974 en 1978 stond hij aan het hoofd van Colombia, waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader, die in de jaren dertig en veertig president was. Michelsen staat niet echt bekend om heel grote daden, maar hij was tot zijn dood in ieder geval nooit afwezig op het jaarlijkse vallenata-festival in Valledupar.

larrivapaigeramosmichelsen
Larriva, Paige, Ramos en Michelsen

Geschreven door Bart - 06 januari 2008