Latijns-Amerika

Rondje Latijns-Amerika voor Bush en Chávez

De Amerikaanse president George Bush is net klaar met zijn rondreis door zijn Latijns-Amerikaanse achtertuin. Na een laatste tussenstop in het zonnige Merida, waar hij zijn Mexicaanse ambtsgenoot Calderón ontmoette, vloog hij gisteren terug naar de VS. Eerder deed Bush Brazilië, Uruguay, Colombia en Guatemala aan, al bleef hij in Colombia slechts zeven uurtjes.

De reis van Bush ging natuurlijk niet helemaal geruisloos voorbij, wat mede te danken is aan de Venezolaanse luis in de pels Hugo Chávez. Chávez was er niet van gediend dat Bush een kijkje kwam nemen in 'zijn' Latijns-Amerika en heeft ook meteen maar een rondreis gemaakt om de boel wat op te stoken. Naast de anti-Bush retoriek van Chávez kon Bush ook bij elk nieuw bezoek rekenen op grote demonstraties tegen zijn komst.
De eerste stop van Bush was Brazilie. In Sao Paulo tekende Bush een akkoord met de Braziliaanse president Lula over het gebruik en de promotie van biobrandstoffen. In Sao Paulo gingen op hetzelfde moment duizenden mensen de straat op om te protesteren tegen de komst van Bush en vielen er na een confrontatie met de oproerpolitie enkele tientallen gewonden.
De volgende stop van Bush was Uruguay, waar ook duizenden mensen klaar stonden om Bush duidelijk te maken dat hij niet welkom was. Tegelijkertijd startte Chávez zijn rondreis in Argentinië. Met de gebruikelijke retoriek maakte hij tijdens een massabijeenkomst zijn gehoor duidelijk dat de tocht van Bush een 'imperialistisch offensief' is en noemde hij de Amerikaanse president een 'politiek kadaver'.

Vanuit Uruguay vloog Bush door naar Colombia, waar hij eindelijk een 'rechtse' president aantrof. Maar dit betekende natuurlijk niet dat hij daardoor nu wel door een juichende menigte werd opgewacht. Ook in Colombia ging zijn bezoek gepaard met grote protesten en confrontaties met de oproerpolitie. De Colombiaanse regering had een recordaantal van 20 000 agenten ingezet om het bezoek in goede banen te leiden, maar desondanks durfde Bush het niet aan om in Colombia te overnachten, en vloog hij nog dezelfde avond door naar Guatemala. Chávez zette ondertussen zijn tocht door in Bolivia waar hij een bezoekje bracht aan zijn vriend Evo Morales en sprak op een grote anti-Bush bijeenkomst in El Alto, een voorstad van La Paz.

Bush in Bogotá
Bush in Bogotá

In Guatemala, werd kort voor zijn aankomst de 'institutionele noodtoestand' uitgeroepen, een rampenplan wat normaal in werking treedt bij aardbevingen of vulkaanuitbarstingen. De demonstraties tegen zijn komst begonnen al op zaterdag en Maya-priesters hebben aangekondigd dat het land na het bezoek van Bush gezuiverd moest worden van negatieve energie. Chávez bezocht tegelijkertijd het Nicaragua van zijn vriend Daniel Ortega om ook hier de bevolking duidelijk te maken dat Bush niets te zoeken heeft in Latijns-Amerika.
De laatste stop in Latijns-Amerika voor Bush was zuiderbuur Mexico. Om al te grote problemen te ontlopen vond de ontmoeting met Calderón niet plaats in Mexcio-Stad, maar in Merida. Belangrijkste punt op de agenda was de immigratiewetgeving van de Verenigde Staten, waarover Calderón duidelijk zijn irritatie liet blijken. Vooral de bouw van een afscheidingshek langs de grens valt erg slecht in Mexico. En natuurlijk had niet alleen Calderón kritiek, ook in Mexico gingen duizenden mensen de straat op om te protesteren. In Mexico-Stad leidde dit tot confrontaties met de oproerpolitie en tot enkele gewonden en tientallen arrestanten.
Chávez eindigde zijn rondreis op Haïti, na een kort bezoek aan Jamaica. Ook in deze landen werd hij door een enthousiaste menigte onthaald en werd zijn anti-Bush retoriek met veel gejuich ontvangen.

Inmiddels zijn beide presidenten weer thuis en is de rust wedergekeerd in Latijns-Amerika.

Bush in Mexico
*"My god, al deze stenen zijn perfect voor de muur"
(Bush bezoekt de historische maya-tempel van Uxmal)

Geschreven door Bart - 14 maart 2007