Latijns-Amerika

Vijf keer 2008

Een klein jaaroverzicht met vijf grote gebeurtenissen in 2008 in Latijns-Amerika:

Raúl vervangt Fidel
Raul & FidelNa 49 jaar aan de macht te zijn geweest en vele Amerikaanse presidenten overleefd te hebben was het in 2008 dan toch echt zover: Fidel Castro trad af als president van Cuba. Al langere tijd was Fidel niet meer in het openbaar gezien, werd er gespeculeerd over zijn gezondheid en soms zelfs over of hij nog wel in leven was, maar altijd kwam er vanuit Cuba het bericht dat het met Fidel prima ging en dat er van machtsoverdracht geen sprake zou zijn. Maar in februari 2008 kondigde de langstzittende machtshebber van het westelijk halfrond aan dat hij af zou treden. Een paar dagen later werd zijn iets jongere broertje Raúl gekozen als zijn opvolger.
Sinds februari zijn er onder Raúl Castro een aantal (economische) hervormingen doorgevoerd, maar echt grote veranderingen zijn er nog niet te zien. Door velen wordt dit gewijd aan het feit dat Raúl nu wel president is, maar dat zijn oudere broer nog steeds over zijn schouder meekijkt en de touwtjes in handen heeft.

Ingrid Betancourt vrij
Betancourt2008 Was een jaar waarin de Colombiaanse guerillabeweging FARC veel aandacht opeiste. En over het algemeen was het negatieve aandacht. De FARC verloor dit jaar een aantal van haar leiders én een aantal van haar belangrijkste gijzelaars. En vooral een van deze laatste groep was wereldnieuws. Op 2 januari 2008 werd voormalig presidentskandidate Ingrid Betancourt, na een gevangenschap van 2321 dagen bevrijd uit de handen van de FARC. Ze werd overal ter wereld onthaald als grote held en voorgedragen voor allerlei prijzen. Ook een aantal andere belangrijke gijzelaars werden dit jaar vrijgelaten, bevrijd of wisten te ontsnappen.
Aan de andere kant verloor de FARC een aantal van haar leiders. Op 1 maart werd Raúl Reyes, de nummer twee van de organisatie vermoord bij een bombardement. Dat dit bombardement plaats vond op Ecuadoraanse bodem zorgde vervolgens voor flinke diplomatieke rellen tussen Ecuador, Venezuela en Colombia. Nog dezelfde maand stierf ook de nummer één van de FARC, Manuel Marulanda Véléz (alias Tirofijo) en ook een aantal andere leiders vonden de dood of gaven zich over. De FARC is duidelijk verzwakt, maar waarschijnlijk nog niet verslagen...

Morales overleefd
referendum boliviaIn Bolivia liepen het afgelopen jaar de spanningen hoog op. De machtstrijd ging tussen de linkse president Evo Morales en een aantal rijke provincies, die vonden dat teveel van hun geld naar de armen ging en meer geld zelf wilden houden. Het gevolg was vele protesten, demonstraties, stakingen, bezettingen en een aantal doden en gewonden. De oplossing die Morales aandroeg voor het langslepende conflict was een referendum uitschrijven over zijn eigen aanblijven én dat van alle gouveneurs, waaronder dus ook die van de rebellerende provincies. In de aanloop naar het referendum bleef het onrustig en stemden een aantal van de provincies massaal voor autonomie, maar deze referenda werden door Morales als ongrondwettig aangeduid. Bij het officiële referendum in Augustus kreeg Morales de steun van ruim 62 procent van de stemmers, genoeg om aan te blijven. Maar ook de meeste gouveneurs kregen voldoende steun en zo werd de uitslag dan ook door beide partijen als een overwinning opgevat en slepen de conflicten zich nog steeds voort...

Drugsgeweld in Mexico
Mexico geweldMexico is het afgelopen jaar steeds meer in de ban geraakt van het drugsgeweld. President Calderon heeft de machtige drugskartels de oorlog verklaard en onderling hebben de drugskartels ook flink wat uit te vechten. Het resultaat is dat het aantal moorden in 2008 verdubbeld is ten opzichte van 2007: ruim 6000. De moorden die worden gepleegd hebben vaak afschrikking als doel en dus worden er regelmatig onthoofde en verminkte lijken op openbare plekken aangetroffen. Een van de dieptepunten is een incident in september waarbij in een volle discotheek een vijftal hoofden naar binnen werden gerold, met een waarschuwing erop geprikt. Hoewel het geweld in het begin vooral nog tussen de drugskartels ging, worden tegenwoordig ook steeds meer onschuldige mensen gedood in de strijd.
Volgens de regering is het leger aan de winnende hand, maar de waarheid is dat er voorlopig alleen maar verliezers zijn en dat de strijd nog lang niet is afgelopen.

Maradona bondscoach
MaradonaZelf riep Maradona al jaren dat hij de beste kandidaat was voor het bondscoachschap van Argentinië, maar de waarheid was dat hij toch echt eerst nog wat andere problemen moest oplossen. Maar Maradona is er weer helemaal bovenop en toen er dit jaar een vacature was bij de voetbalbond werd Maradona dan eindelijk benaderd. 'Pluisje', ooit de beste voetballer ter wereld, mag nu gaan bewijzen dat hij ook als trainer 'de hand van God' heeft. Voorlopig heeft hij nog een 100 procent score: de eerste en voorlopig enige interland onder zijn leiding werd met 1-0 gewonnen van Schotland. In 2009 mag hij zich verder bewijzen...

Geschreven door Bart - 04 januari 2009