Peru

Klimmen in de Andes

De laatste stop in Ecuador was Vilcabamba, waar de mensen gemiddeld 155 jaar oud schijnen te worden. Het is daarom ook logisch dat twee dikke Duitsers 8 jaar geleden dachten hier een grundliche toko te bouwen, om hun oudedag veilig te stellen. Het leek ons ook wel aardig na intensieve dagen in Cuenca.
Vilcabamba was naast de kartoffelsalat en de bauernpfanne vooral interessant voor de mooie natuur. Twee hikes gemaakt met uitzicht richting Peru. Balancerend over een richel op 4 pootjes en soms een kont erbij... en daarna lekker neerplonzen in het zwembad.

Vervolgens zijn we met een rommelige nachtbus de grens overgegaan. Dit keer hadden we geen drugs in onze gerrit dus ook geen snuffelende honden aan je poot.
15 uur later stortten we neer op een bed in Trujillo, in Noord-Peru. Deze stoffige grote stad is omringd door pre-inca ruïnes. Nog een stranddagje gehad: was lekker zwemmen tussen de rotsblokken en zee-egels.

HUARAZ
Afgelopen week zaten we op 3000 meter aan de voet van een nationaal park. De Hoge Veluwe is er niets bij want hier lopen de bergen op tot 6700m.
Het hele dal is hier in de jaren 70 verwoest door een aardbeving waardoor je nu nog sporen ziet van de wederopbouw. De kathedraal van Huaraz is nog steeds in aanbouw. Een plaatsje even verderop is toentertijd bedolven onder een stuk gletsjer na de beving, waardoor 20.000 man omkwamen.

36 jaar later staan Kik & Goos ook te beven op hun pootjes, maar dat kwam door gebrek aan zuurstof op deze hoogte. Na twee dagen bloedlichaampjes aanmaken hebben we twee prachtige tochten gemaakt. Eentje aan de voet van de hoogste toppen langs groene bergmeren. En gisteren een pittige klim naar 4450m.
Gelukkig konden we bij beide tochten met de laatste wagen mee naar het dal. Lachen om je in een toyota met 12 stinkende oudjes en zakken vreten te proppen en toch nog voor het donker terug te zijn.

Nog even wat cultureel erfgoed:
- bussen stoppen hier om iedere halve zool binnen te laten;
- verkopers komen soms met 10 tegelijk dezelfde beschimmelde sinaasappels verkopen in de bus;
- buschauffeurs hebben overal handeltjes en laden tussendoor een paar dozen cavia's uit of komen met zes meloenen terug.
Verder denken de meesten dat ze niet op de weg hoeven te letten en kunnen scheuren tot we op twee wielen in de bocht hangen omdat god over hun en de bus waakt, getuige de stickers 'dios me guia y guia me camino' en de honderden kitche mariabeeldjes en jezus-sleutelhangers boven het dashboard.
- gebakken eieren of hamster eten op een terras word je extra comfortabel gemaakt door straatkinderen die wc-rollen verkopen voor als je klaar bent.

Geschreven door Marijn - November 2006