Ecuador

La Costa: Puerto Lopez & Canoa

Pato en Sapo hangen momenteel uit in Puerto Lopez. Beetje uitgestorven gat aan de kust, wat ook wel Galagapos-for-the-poor wordt genoemd. Alleen in januari en februari loopt het dorp vol met schelpenzoekers en koraalvernietigers. Je kunt je hier een kale kop vreten aan de garnalen en gewone vis, die door ons nog steeds niet uitgevonden is. Maar wel lekker. Gisteren geweldig gegeten in een Colombiaanse tent, waar ze vis met tomaten-uienprut op een soort van gefrituurde bananenbladeren serveren.
Vandaag hebben we ons bij de Galapagos-poor gevoegd en een snorkeltocht langs koraal, pelikanen, vis en heel veel andere vis gemaakt. Een paar geinige Ecuadorianen vergezelden ons op een bootje naar een eiland vlakbij de kust. Ze wezen een paar leuke eenden aan met blauwe poten en honderden pelikanen. Bij het eiland aangekomen mochten we een tochtje in een kayak maken, waarbij we meteen weer op het strand werden geflikkerd door een paar golven van twee meter vijf. Maar pato zou geen eend zijn en sapo geen kikker als ze niet door de zee heen beukten als een stel golfbrekers. Het snorkelen met de Ecuadorianen ging een stuk beter, zeker toen een van hun een zeester en een stuk koraal in m´n snufferd douwde. Schitterende vissen langs de rotsen gezien.
Drie dagen geleden hebben we bijna een week doorgebracht in Canoa, waar net iets meer sfeer hing dan hier in Puerto Lopez. Dit kwam vooral door de locale surfscene. Stuk voor stuk toffe gasten die iedere dag een paar prachtige acties op de golven lieten zien. Hierbij werd ik met m´n mindere talenten op m´n drijvend stuk hout ook gewoon serieus genomen (in tegenstelling tot Europa waar het allemaal ellebogenwerk is aan de surfstranden). Flink gelachen met die figuren ´s avonds toen we gek gingen dansen als een halve kip (ik citeer de Lonely Bart) en limbo-en in het zand van de strandbar.

Verkiezingen
Mooi om te zien hoe de verkiezingen hier leefden afgelopen maand. Ieder stukje muur, huis of boom is hier beklad met kandidaten, spreuken en lijsten. Verder vielen ons de dagelijkse gesprekken op straat en op de radio, de propagandaspotjes op 20 tv-zenders tegelijk en de massale opkomst naar de stembussen, op.
Van ´t weekend lag alles hier plat vanwege de verkiezingen. Helaas is er geen gezellige indiaan of palmboomklever opgestaan, maar de populistische Correa en Noboa. Ze hebben beiden een meerderheid van de stemmen, dus wordt er in november een knoop doorgehakt na een tweede stemronde.

Geschreven door Marijn - oktober 2006