Argentinië & Chili

Relaxen in het zuiden

We zijn lekker zomervakantie aan het vieren in Zuid-Europa. Argentinië en Chili zijn net Italië en Spanje. Uitzichten alsof je in Toscane zit, verse happen uit eigen olijfgaard of ijssalon, heerlijke wijnen en meer uit de kluiten gewassen mediterane types.

Argentinië
Vanuit Bolivia leek het net of je naar een andere planeet moest: vier uur in de rij en grote verschillen in welvaart aan beide kanten. De mensen in de rij werden kostelijk vermaakt door Goos die uit haar broekje scheurde.
Heerlijk rond de feestdagen met 35 graden in ons hempie door Salta en Mendoza gestekkerd. Kerstavond lijkt in Argentinië net oudjaar: vuurwerk en champagne. Oud&nieuw zelf valt niet veel over te vertellen, want het was weer net zo´n desillusie als thuis (met 15-jarigen in een mtv disco).
Verder nog op fietsen door de wijngaarden van Mendoza geslingerd. De malbec was goed binnen te houden met wat vers geplukte olijven erbij en na 3 proeverijen is er niemand in de greppel beland. Daarna wat water bij de wijn gedaan door te gaan raften. Zelfs hier is er niemand in de wilde rivier gevallen.

Chili
In Santiago hebben we in een week tijd in 3 verschillende snurkhuizen gelegen. Eerst bij een gastvrije communist met drie wilde keffers beland toen alle hostels vol zaten. Tijdens het Pinochet-bewind is hij naar Duitsland gevlucht en nu kan hij weer artistiek zijn in eigen land. Na een geinig hostel, kwamen we in het 4 sterren-appartement van Jeroen terecht. Altijd gers om iemand viavia te kennen.
Weer bleek de beste manier om een stad te verkennen met de fiets te zijn. Wel een helse onderneming in deze autosnelwegstad vol smog. We hebben de fiets oa als postkoets gebruikt om pakjes van onze ouwen op het postkantoor op te halen. Een paar sinterklaasgedichten van vorig jaar, potje pindapoep, een Vrij Nederland en een Morml-tasje van Marina (www.morml.nl). Grandioos thuisfront!
Vier dagen in de badplaats Valparaíso was een lekker weekendje ertussenuit. Af en toe moet je effe bijkomen van dit zware leven ;)
Gisteren vertrokken naar het merendistrict in het zuiden van Chili. Na Spanje/Italië zijn we nu in klein Zwitserland beland. Schitterende meren en vulkanen, waarvan we er morgen eentje gaan beklimmen tot het lava aan je schenen staat.

Geschreven door Marijn - december 2006