Koken met Pollofrito II

Hornado de Chancho

Voor diegene die al veel teveel pollo frito hebben gegeten biedt Pollofrito uit eigen beweging een alternatief: Hornado de Chancho.

Deze Ecuadoriaanse specialiteit is qua smaak zeker niet zo ontoegankelijk als bijvoorbeeld de Mexicaanse keuken (zie carnitas), toch is liefde op het eerste gezicht tussen Nederlanders en dit varkentje niet vanzelfsprekend. Wij zien nou eenmaal liever niet dat ons stuk vlees ooit een dier is geweest, dus een geheel varken dat je op provocerende wijze ligt aan te kijken terwij het vlees van zijn rug wordt geschraapt wordt als snel als schokerend ervaren. In Ecuador heeft men hier minder moeite mee en wordt deze specialiteit met name op markten verkocht. Pollofrito was in Guamote, op de ‘meest indiaanse’  markt in de Sierra van Ecuador, niet om panfluiten of ponchos te kopen maar om deze specialiteit te proeven.

hornado

Wilt u het thuis maken maar heeft u niet genoeg vrienden voor een heel varken, hier een recept voor een varkenspoot van ca 10 kilo:
Maak een mengsel van 40 teentjes fijngehakte knoflook, 3 eetlepels komijn, 3 eetlepels zout en peper naar smaak. Maak meerdere sneetjes in de schoongemaakte varkenspoot besprenkel met het sap van 3 limoenen en daarna het kruidenmengsel erop smeren. In een kom zetten, 3 flesjes bier toevoegen en 24 uur laten marineren.
Vervolgens 8 uur in de oven op 180 C, na 3 uur kan de temperatuur omlaag, het pootjes steeds vochtig houden en om de 20-30 minuten draaien.

Lekker met aardappels (kan je met het varken meebakken in de oven) of met rijst en gebakken banaan. Serveer met wat blaadjes sla en in reepjes gesneden tomaten, ui, avocado’s en pepers.

Geschreven door Stijn - 20 juni 2008